Please Wait

Globális problémára talált megoldást a magyar cég

Az Aquajet Zrt. nyerte el a Hannoverben zajló Tire Technology Expo 2016 „Környezeti teljesítmény" díját. A világ legnagyobb, az abroncsok gyártásával foglalkozó kiállítás és konferencia történetében először lett díjazott magyar vállalkozás magyar fejlesztésre épülő teljesítményével.
Évente közel egymilliárd gumiabroncs használódik el és válik hulladékká világszerte (csak Európában 200 millió). Ennek a hatalmas mennyiség jelentős részének jelenleg megoldatlan az anyagában történő újrahasznosítása.

Az Aquajet technológiája

Az Aquajet eljárása olyan gumiabroncs-újrahasznosítási technológia, amely ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési eljáráson alapul. Az abroncsokon található három különböző tulajdonságú anyagokat az eljárás szelektíven képes leőrölni, ezzel lehetővé téve a különböző gumiőrlet végtermékek szeparált felhasználását. Az előállított nagy tisztaságú, fémmentes gumiőrlet speciális fizikai és kémiai tulajdonságai révén a gumi- és műanyagipar számos területén közvetlen alapanyagként használható fel. A hulladék gumiabroncsokból előállított finom gumipor felhasználásával többek között újra autóabroncs készülhet.
A Hartán működő Aquajet Zrt. által kifejlesztett új, környezetbarát technológia az elhasznált abroncsok feldolgozása körében először kínál anyagában széles körű újrahasznosítást a gumi- és műanyagipar számára.A világon először, a hulladék abroncsokból újra gumiipari alapanyag lehet.

Épp a legjobbkor

A díj odaítéléséről egy 27 tagú zsűri döntött, amelynek tagjai a világ minden részéről a legnagyobb gumigyártók vezetői és egyetemi kutatóközpontok. Graham Heeps, a Tire Technology International magazin főszerkesztője és egyben a zsűri elnöke elmondta, hogy ma az összes gyártó számára kiemelkedő kérdés a fenntarthatóság, és az Aquajet technológiája épp a legjobbkor érkezett.