Please Wait

Magyar cég forradalmasíthatja a gumiabroncsok újrahasznosítását

Magyar vállalkozás nyerte el a hannoveri Tire Technology Expo 2016 környezeti teljesítmény díját, a szemle történetében először - számol be az Origo. A hartai Aquajet Zrt. fejlesztésének lényege egy olyan technológia, amely egy ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési eljárás segítségével hasznosítsa újra az elhasznált gumiabroncsokat.

Az abroncsokon található három különböző tulajdonságú anyagokat az eljárás szelektíven őrli le, így lehetségessé válik a különböző gumiőrlet-végtermékek szeparált felhasználása. Az így kapott őrlet nagy tisztaságú, fémmentes, speciális tulajdonságainak köszönhetően hasznát vehetik a gumi- és műanyagipar több területén - például új autóabroncs készülhet belőlük. A környezetbarát technológia révén a világon először lehetséges ennek megvalósítása.

A világ legnagyobb, abroncsgyártással foglalkozó expóján 27 tagú zsűri bírálta el a kiállítókat, amelyek között voltak globálisan ismert gumigyártók és egyetemi kutatóközpontok. A zsűrielnök Graham Heeps ki is hangsúlyozta: ma minden gyártó számára prioritást jelent a fenntarthatóság problémája, az Aquajet technológiája pedig épp a legjobbkor érkezett.