Please Wait

Magyar világszabadalom a gumiabroncs újrahasznosításában

Magyar világszabadalom a gumiabroncs újrahasznosításában

Sokan keresik-kutatják annak a módját, milyen környezetbarát módon lehetne megszabadulni az évente közel egymilliárd elhasználódott és hulladékká váló gumiabroncstól.  A HungaroJet Kft. által kifejlesztett technológia megoldást kínálhat a gumi- és műanyagipar számára – írja a logisztikama.hu.

Ugyanis először kínál anyagában széles körű újrahasznosítást az elhasznált abroncsok feldolgozása körében.

A jelenleg működő technológiák csak az elhasználódott és hulladékká vált gumiabroncsoknak csak egy részét képesek feldolgozni – többnyire rugalmas játszótéri járólapok vagy műfüves focipályák készülnek belőlük, illetve elbontják-elégetik őket, ami viszont környezeti problémákat okoz. Ez azt is jelenti, hogy a hulladék abroncsok mennyisége folyamatosan nő. A HungaroJet Kft. technológiája az elhasznált abroncsok feldolgozása körében először kínál anyagában széles körű újrahasznosítást, azt, hogy a hulladék abroncsokból újra gumiipari alapanyag legyen. A Norvég Alap támogatásával a technológiát alkalmazó üzem az idén tovább bővül, s ez további munkahelyeket is teremt – olvasható egyebek között a portálunkhoz eljuttatott közleményben.

A szabadalom

A technológia ultra-nagynyomású vízsugaras őrlési eljáráson alapul. A kiindulási alapanyag egész gumiabroncs, amit – más technológiáktól eltérően – nem szükséges felaprítani. Az abroncsokon található három különböző tulajdonságú anyagokat (futófelület, oldalfal, és belső felület) az eljárás szelektíven képes leőrölni, ezzel lehetővé téve a különböző gumiőrlet végtermékek szeparált felhasználását. Az előállított nagy tisztaságú (fémmentes) gumiőrlet speciális fizikai és kémiai tulajdonságai révén – további, költséges kezelések nélkül – a gumi- és műanyagipar számos területén közvetlen alapanyagként használható fel.

A hulladék gumiabroncsokból előállított finom gumipor felhasználásával így újra autóabroncs készülhet, de a HungaroJet termékei számos más területen is hasznosíthatóak. A gumipor felhasználásával különféle műszaki gumiáruk állíthatók elő, a szállítószalagtól kezdve a tömítő gumigyűrűig. A technológia melléktermékeként keletkező fémhulladék pedig acélipari betétanyagként a kohászatban is hasznosítható.

A HungaroJet technológiája több nemzetközi fórumon, így 2008-ban Franciaországban a POLLUTEC nemzetközi környezetvédelmi szakkiállításon díjat nyert, és 2013-ban Németországban a Tire Technology Expo-n jelölték az „Enviromental achievment of the year” díjra.

Fejlesztési támogatás

Az ISO 9001 minősítéssel működő üzem technológiáját a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció Program támogatásával még hatékonyabbá teszik, kapacitását is jelentősen megnövelik. A projekt teljes költsége meghaladja a 600 millió forintot, amelyből a Program vissza nem térítendő támogatás formájában 412 millió forintot biztosít. A tervezett K+F-tevékenységek keretében a kapacitásnövelés mellett a technológia hatékonyabbá válik, egyben szélesedik a feldolgozható abroncsok típusválasztéka is.